Karaktertesten

Wat is een karaktertest ?

Een karaktertest bestaat uit een een serie proeven/situaties waarbij het gedrag en het karakter van de hond worden geobserveerd.
Zo bv. een marktsituatie, prooi-instinct, plotse geluiden, schot-test, rare persoon, ongewoon bewegend voorwerp, plots opduikende pop, en voor de volwassen honden ook een beetje verdediging.

Er worden door de club karaktertesten georganiseerd voor jonge honden (leeftijd 12-24 maanden) en voor volwassen honden (vanaf 20 maanden).

Doel van de karaktertest

Het doel van de test is te evalueren hoe sterk het verdedigingsinstinct is (verdediging, jagen, enz.), de zachtheid/hardheid van het karakter, de mate van zelfvertrouwen, en ook hoe snel de hond stabiliseert na een stress-situatie.

Deze test is zeer interessant, en soms komen ongekende eigenschappen van het karakter van de hond tot uiting. De resultaten van de test kunnen een hulp zijn bij het verder sturen van de opvoeding van de hond, en dit vooral bij jonge honden, wiens karakter nog een tijdje blijft evolueren. Zo kunnen bepaalde kenmerken afgezwakt of juist versterkt worden nog voor het karakter zich volledig gevormd heeft.

Wanneer verschillende pups uit eenzelfde nest op hetzelfde ogenblik getest worden, kunnen de fokker en de club evalueren of bij de keuze van teef en reu de juiste beslissingen werden genomen, en deze informatie is nuttig voor de verdere ontwikkeling van de Hovawart in België.

Karaktertest en fok in de BHC

Alle honden, zowel reuen als teven, waarmee binnen de B.H.C. en dus volgens de reglementen van de club wordt gefokt, moeten slagen in de test voor volwassen honden.
Voorafgaand aan de karaktertest wordt ook het uiterlijk van de hond grondig geëvalueerd.
Uit het buitenland worden enkel dekreuen gebruikt van een officieel erkende Hovawart-vereniging, die in hun eigen land zijn geslaagd in de karaktertest die daar wordt georganiseerd.

Wilt je graag eens komen kijken naar een karaktertest ? Dat kan. De volgende test gaat door in het weekend van 7 en 8 oktober. Meer informatie vind je op de pagina ‘agenda’.

Foto’s van de verschillende onderdelen van de test