De B.H.C.
De BHC is opgericht in 1989. Ze is aangesloten (nr. 1011) bij de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus. De KMSH is de nationale instelling, als enige erkend door de F.C.I., die de fokregisters beheert van alle rashonden in België.
De doelstellingen van de BHC zijn :
-
In overeenstemming met de rasstandaard van de FCI, een gezond en stabiel Hovawartras promoten en verbeteren. Naast schoonheid zijn ook een goede gezondheid en een goed karakter uiterst belangrijk – kijk op onze pagina over fokken om hierover meer te weten te komen;
-
de Hovawart als werkhond promoten door het sporten en trainen met de Hovawart in verschillende disciplines aan te moedigen;
-
het organiseren van activiteiten voor onze leden, zoals trainingen, speel-leerdagen, wandelingen, karaktertesten en natuurlijk onze jaarlijkse clubshow , die is zeker de allergrootste Hovawart happening in België !
Als u benieuwd bent naar wat we allemaal doen, kijk dan even naar de verslagen en foto’s van onze activiteiten op de pagina Het was leuk…
In het clubblad van de BHC, de Hovawart News, vind je heel wat nieuwtjes, verslagen van de voorbije activiteiten, de agenda voor de volgende maanden, gezondheidstips, fokinformatie en natuurlijk een heleboel foto’s.
De jaarlijkse algemene vergadering in 2002 besliste om de club om te vormen tot een vzw. Onze statuten kan u terugvinden onder de rubriek ‘reglementen – statuten’.
Bezit u al een Hovawart ? Sluit u aan bij onze club – we willen u en uw hond graag leren kennen ! Het is verbazend hoe onze viervoeters eindeloos stof opleveren voor amusement en discussie. U kan ook veel mensen ontmoeten die heel wat weten over de Hovawart, voor het geval u vragen hebt over opvoeding, gedrag of training van uw trouwe kameraad.
Wanneer u nog geen Hovawart bezit, maar overweegt om er in de toekomst één aan te schaffen, kom dan met ons kennismaken op één van onze volgende activiteiten. Het is dé manier bij uitstek om verschillende Hovawartbezitters te ontmoeten en na te gaan of de Hovawart de hond is die u werkelijk wil. Bekijk de geplande activiteiten op onze agenda pagina.
Wilt u lid worden? Klik op de lidmaatschap pagina.
Tot op één van onze volgende activiteiten ?
Het bestuur
Een beetje wegwijs in de wereld van clubs en organisaties : IHF – RZV – FCI
Hondenbezitters komen bijeen om samen dingen met hun hond te doen, informatie uit te wisselen, van elkaar te leren. Ze proberen elkaar aan te vullen, betere honden te kweken, enz. Dit was het begin van hondenclubs, voor training of voor een bepaald ras, nationaal of internationaal. Hoe zit dit in elkaar ? Wat betekenen I.H.F. en F.C.I. ? Ooit gehoord van R.Z.V. ?
We beginnen in België. In het algemeen bestaan er twee soorten hondenclubs : enerzijds voor sport/training en anderzijds clubs voor één of meerdere rassen. Er zijn trainingsscholen die met één enkele discipline werken, bijvoorbeeld gehoorzaamheid, en er zijn scholen die meerdere activiteiten organiseren zoals gehoorzaamheid, agility, pakwerk, speuren of zelfs showtraining.
Indien een club nationaal of internationaal wilt erkend worden, moet zij aangesloten zijn bij de K.M.S.H. (Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus). Dit is de nationale vereniging voor hondenactiviteiten in België (“Nationale Kennelclub”). Voor de verschillende sportdisciplines kunnen meerdere clubs aangesloten zijn bij de K.M.S.H., maar per ras kan slechts één club vertegenwoordigd zijn in de K.M.S.H.
De K.M.S.H. is lid van de Internationale Kynologische Vereniging (F.C.I. : Fédération Cynologique Internationale). Het F.C.I. is de overkoepelende organisatie voor nationale hondenclubs. Andere nationale hondenclubs (vergelijkbaar met K.M.S.H. in België) waarvan u misschien reeds gehoord heeft : “Société Centrale Canin” (S.C.C.) in Frankrijk, “Verbandes fur das Hundewezen e.V.” (V.D.H.) in Duitsland. Al deze nationale clubs zijn lid van het F.C.I. Het werk van het F.C.I. staat ver van het dagdagelijkse leven van de doorsnee-hondenbezitter, maar wie honden kweekt of meedoet aan tentoonstellingen is het F.C.I. zeker al eens tegengekomen. Het F.C.I. is verantwoordelijk voor het goedkeuren en toekennen van internationale titels (zowel voor schoonheid als voor werk), en voor het goedkeuren van kennelnamen zoals “van Hovaveld”.
Onze club in België, de B.C.H., vertegenwoordigt de Hovawarten in de K.M.S.H. In andere landen zijn er gelijkaardige Hovawart-clubs zoals “Rassezuchtverein für Hovawart-Hunde e.V.” (R.Z.V.) in Duitsland, “Club Français du Hovawart “ in Frankrijk, en “Hovawartclub Nederland”. Deze clubs zijn telkens lid van hun respectievelijke nationale kennel club, zoals het V.D.H. en het S.C.C.
Alle nationale Hovawart-clubs zijn vertegenwoordigd in een overkoepelende organisatie, het I.H.F. (International Hovawart Federation). Clubs die lid willen worden van het I.H.F. moeten erkend zijn door het F.C.I. (zoals in België de B.H.C. erkend is door F.C.I. via de K.M.S.H.).
DE ROL VAN HET I.H.F.
Momenteel zijn 13 landen lid van het I.H.F. Samen met de nationale clubs vertegenwoordigt het I.H.F. ongeveer 10.000 Hovawart-eigenaars. Het doel van het I.H.F. is om goede contacten te onderhouden tussen de verschillende nationale Hovawart-clubs. De aandacht gaat vooral naar :
- het uitwisselen van fokinformatie
- het organiseren van gemeenschappelijke evenementen
- het versterken van de samenwerking op alle vlakken betreffende het fokken van de Hovawart
- het oprichten van een speciale commissie binnen het I.H.F. voor vragen ivm de fok, om deze doelstelling na te streven
Enkele voorbeelden :
De titel “I.H.F.- Kampioen”. De nationale clubs kunnen bij het I.H.F. erkenning aanvragen voor belangrijke tentoonstellingen zoals de jaarlijkse clubshow. De beste reu en teef krijgen dan I.H.F.-punten, waarmee ze eventueel de titel “I.H.F.-kampioen kunnen bekomen.
Een ander voorbeeld : het fokken. In de bijeenkomsten van het I.H.F. spreken de nationale Hovawart-clubs af welke de minimum vereisten zijn voor het fokken. Op die manier kan iemand die wil fokken met zijn teef er zeker van zijn dat een reu uit een ander I.H.F.-land voldoet aan dezelfde vereisten.
In de praktijk is het zo dat alle dekaanvragen voor buitenlandse reuen uit landen die lid zijn van het I.H.F., behandeld worden via de nationale Hovawart-clubs. Dit biedt de zekerheid dat overal dezelfde regels worden toegepast en dat onze Hovawarten worden gefokt volgens de beste principes van een goed en verstandig fokbeleid.