hovawart.be
Belgische Hovawart Club
© 2005 hovawart.be · alle rechten voorbehouden
 
welkom
 
de Hovawart
algemeen
geschiedenis
karakter
gezondheid
FCI-standaard
aan het werk
 
club info
algemeen
bestuur
statuten-reglementen
agenda
lidmaatschap
HovaShop
mededelingen
 
fokken en nesten
zoek een goede
fokker !
fokken
karaktertesten
dekreuen
dekaanvraag
nesten
ik wil een puppy
puppy-wachtlijst
nieuwe thuis gezocht
   
actieve club
het was leuk
fotoalbums
eigenaars vertellen
   
nuttige links
 

sponsors

 

Get Adobe Reader

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
de Hovawart | algemeen  
   
   
Klein kan je een Hovawart niet noemen, de reu situeert zich tussen de 63cm en 70cm schofthoogte, de teef tussen 58cm en 65cm. Het zijn krachtige doch niet te grof gebouwde "gebruiks"honden met een rechthoekige lichaamsbouw.

Zijn lange, aanliggende en lichtgolvende vacht vraagt betrekkelijk weinig onderhoud. Zo nu en dan (wekelijks) borstelen met een pennenborstel volstaat. Hovawarts komen in drie kleuren voor : blond, zwart en zwartbruin. De aftekening mag hierbij variëren van lichtblond tot goudbruin. Voor ieder wat wils dus.
   

Door zijn sociaal karakter is dit zeker geen hond om in een kennel te houden wel in tegendeel, de Hovawart is zeer gehecht aan zijn eigenaars en blijft dan ook het liefst dicht bij hen in de buurt. Door de hond binnen in huis te laten zal hij dit ook als zijn territorium aanzien en dit door dik en dun verdedigen.

Met het nodige geduld en volharding kan deze hond ook ingezet worden als: speur-, lawine-, verdedigings- en waakhond. Daarenboven zal hij eveneens uitstekend als gezelschapshond fungeren. De gulden regel is wel dat het aanleren steeds op een speelse manier plaats vindt. De hond onder "druk" zetten is dus uit den boze en zal het leerproces alleen maar vertragen.