Gezondheid

Dankzij een strikte naleving van de regels opgesteld door de IHF voor de fok met Hovawarten is het ras tot op heden gevrijwaard gebleven van de meeste erfelijke aandoeningen. Om toegelaten te worden voor de fok dient de hond o.a. geslaagd te zijn voor de nodige karaktertesten alsook vrij te zijn van heupdysplasie en erfelijke oogziekten.

Een correcte naleving van de opgestelde fokreglementering zal u ook voor de toekomst de maximale kans bieden om  zorgeloos te kunnen genieten van een gezonde en trouwe viervoeter.

Het feit dat de Hovawart nog steeds een gezond ras is, hebben we ook te danken aan de gezondheidsinformatie die door de eigenaars en fokkers doorgegeven wordt aan onze club, volledig vertrouwelijk uiteraard. Degelijke informatie over de achtergrond van een hond is onontbeerlijk om goede beslissingen te kunnen nemen voor de fok.

Eén van de voornaamste doelstellingen van de BHC is ernaar te streven dat niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst heel wat families de gelukkige bezitters mogen zijn van een lieve én gezonde Hovawart-puppy.

Dit kan echter niet zonder jullie hulp!  Laat je hond regelmatig onderzoeken door de dierenarts.  Ook als je niet van plan bent te fokken met je Hovawart, is het nuttig om hem of haar te laten testen op heupdysplasie, oogziektes en andere erfelijke aandoeningen. Uiteraard moeten we steeds hopen op goede resultaten. Maar zelfs al is de uitslag van de onderzoeken niet zo goed als je gehoopt had, zijn deze testen zeker niet overbodig.  Op deze manier kan je hond immers de juiste behandeling krijgen voor zijn ziekte en voor de pijn die daarmee gepaard kan gaan.

Maar er is meer!! Door deze goede zorgen kan je niet alleen je eigen hond helpen, maar ook zijn soortgenoten. Help ons bij onze opdracht om gezonde Hovawarten te behouden in België. Geef ons alle informatie door, zoals anderen het deden in het voordeel van uw Hovawart-puppy.

Om u te helpen de gezondheidsenquête in te vullen, maakten we een lijst van een aantal ziektes en/of genetische aandoeningen (sommige met een korte verklaring) die voorkomen bij Hovawarten. Deze lijst is niet volledig, uw hond kan een aandoening hebben die niet op de lijst staat. Daarom vragen we u alle gezondheidsproblemen te vermelden die uw hond tot nu toe heeft gehad.

Het is ook belangrijk de gegevens te kennen van uw vroegere Hovawarten, met inbegrip van hun leeftijd en de reden van overlijden.

-> NEEM DEEL AAN HET HOVAWART GEZONDHEIDSONDERZOEK <-

De informatie uit deze gezondheidsenquête blijft strikt vertrouwelijk, en wordt enkel gebruikt door de fokverantwoordelijke van de BHC (in nauwe samenwerking met IHF) om zijn taak te kunnen vervullen zoals vastgelegd in het fokreglement van de BHC.

Lijst van enkele ziektes en/of genetische aandoeningen

Heupdysplasie, HD – Een aandoening in het heupgewricht. HD wordt gecontroleerd bij alle Hovawarten waarmee men wil fokken. Binnen de BHC worden enkel honden met een A of B kwalificatie van de heupen toegestaan. Niveau D en E , die ernstige pijnklachten geven bij beweging, kunnen eventueel verholpen worden met een medische ingreep.

OCDOsteochondritis dissecans – Een pijnlijke aandoening van sommige gewrichten (spronggewricht, elleboog of schouder). Het kraakbeen van de botuiteinden gaat kapot, wordt beschadigd, en veroorzaakt ontsteking en pijn. OCD wordt dikwijls vastgesteld op jonge leeftijd en kan verbeterd worden met een medische ingreep.

Oogziektes en -aandoeningen zoals cataract, MPP, RD, PHTVL/PHPV en distichiasis . Sommige van deze aandoeningen zijn aangeboren, andere zijn secundair, sommige geven later klachten, sommige verergeren met de jaren. Alle Hovawarten waarmee wordt gefokt binnen de BHC ondergaan oogtesten.

Gebitsafwijkingen zoals onder/bovenbeet of ontbrekende tanden. Dit wordt gecontroleerd tijdens de karaktertesten.

Allergieën – Allergieën komen steeds vaker voor. Vandaar dat het belangrijk is dat men weet of de allergische reactie uitgelokt wordt door voeding, of dat ze wordt veroorzaakt door het inademen van allergenen zoals pollen en stof. Ook plaatselijk contact met allergenen zoals shampoo, plastic of metaal kan een reactie veroorzaken.

Hypothyroïdie (schildklier die niet naar behoren functioneert) – Typische verschijnselen zijn flegmatisch gedrag, een slechte vacht (mat en haarverlies), gewichtstoename en soms bijkomende oogproblemen. Kan op elke leeftijd voorkomen, vandaar dat het zo moeilijk is om dit bij het fokken te bestrijden. (Symptoomvrij op het moment van de fok, maar dan op latere leeftijd toch verschijnselen vertonen).

Deze ziekte kan probleemloos behandeld worden met medicatie, en daardoor kan de levenskwaliteit van de hond fel verbeteren.

Sebadenitis, SA – Vaak verkeerdelijk ingeschat als allergie of hypothyroïdie! SA is een ziekte van het auto-immuunsysteem. Typische kenmerken zijn letsels die in verband worden gebracht met overdreven huidroos of haarverlies. Kan worden vastgesteld met een biopsie van de huid.

Hartaandoeningen zoals a ortastenose, pulmonaire stenose, cardiomyopathie, hartfalen, endocarditis enz.

Levershunt – Problemen met bloedcirculatie, het bloed gaat niet via de lever. Dit kan ofwel een aangeboren afwijking zijn, ofwel een zogenaamde “verworven portosystemische shunt” die te wijten is aan een ernstige leveraandoening zoals levercirrose.

Zwakke achterhand en/of eventuele verlamming te wijten aan Cauda Equina (neurologische aandoening), Degeneratieve Myelopathie(DM) of Spondylose (degeneratie van de wervelkolom). Voor een juiste diagnose is het belangrijk te weten of de hond pijn heeft of niet. Sommige aandoeningen kunnen behandeld worden waaronder Cauda Equina, maar DM zal leiden tot een volledige verlamming op latere leeftijd. Dit maakt het zo moeilijk om dit uit te sluiten bij de fok.

Verlamming van het strottenhoofd – Soms wordt een verkeerde diagnose gesteld, door problemen met hart en longen. Honden zijn sneller moe, zelfs na een kleine inspanning of een moment van opwinding. Het ademen gaat moeilijker, we horen een snurkend geluid. Een ingreep zou mogelijk zijn, afhankelijk van de oorzaak.

Maagtorsie – zeer acuut, dikwijls dodelijk. Vereist dringende medische tussenkomst. De oorzaken zijn nog steeds niet gekend, maar het zou het meest voorkomen bij hondenrassen met “diepe” borst.

Epilepsie (vallende ziekte)

Diabetes (suikerziekte)

Kanker,tumoren

Cryptorchidie (niet-ingedaalde teelbal)

Doofheid

Agressie – Sommige honden moeten inslapen omwille van agressief en onvoorspelbaar gedrag. Dit agressief gedrag is meestal het gevolg van onvoldoende socialisatie op zeer jonge leeftijd en van andere omgevingsfactoren. Nochtans, bepaalde gedragskenmerken kunnen erfelijk zijn of het resultaat zijn van genmutatie ivm hun primitieve instincten. Vandaar het belang om ook over deze gevallen alles te weten.

Kleuren (andere dan de rasstandaard) – Overdreven witte vlekken, grijs of bruin ipv zwart, of een ondervacht in een andere kleur. Gelukkig heeft de kleur van de vacht geen invloed op het gelukkige leven van uw metgezel !